Amning og faste

muslimsk mor og barnI anledning af ramadanen, som indledtes i mandags, kommer her lidt info til de ammende muslimske mødre Smile


Kvinder, der er gravide og/eller ammer, er undtaget fra fasten, hvis faste kan skade mor eller barn. Det er ifølge Koranen barnets ret at blive ammet i 2 år, så hvis fasten vil gå ud over mængden af mælk, bør man ikke faste.


Faste kan påvirke modermælken - særligt indholdsstoffer i mælken - men også den samlede mængde af mælk kan falde under faste, hvis moren bliver dehydreret. I sommermånederne, hvor dagene er lange, kan de mange timer uden vand derfor medføre, at der produceres mindre mælk. Hvis man fuldammer, eller ammer et større barn som hovedsageligt får sin næring fra modermælk, vil man derfor kunne opleve, at barnet kan få for lidt.


Bemærk, at selvom man kan støde på råd om at drikke vand men lade være med at spise i faste-timerne, er dette dog ikke en løsning for en muslim - fasten er ugyldig så snart noget bliver indtaget, dvs. mad, drikke, rygning og selv tyggegummi.

Da fasten har stor betydning, kan det være rigtig svært at finde ud af, hvad man skal vælge at gøre. Beslutningen bør ligge hos moren, som har bedst føling med sin egen situation og sit eget ammebarn. Læs mere her.


En mulighed er at faste på et senere tidspunkt - evt. i vinterperioden, hvor fasten ikke er særlig mange timer, og hvor mors risiko for dehydrering er lavere.


En anden mulighed er at betale en fattig i form af et måltid for hver dag man ikke faster. Denne mulighed er dog kun tiltænkt mennesker, der tænker at deres situation ikke vil ændre sig på et senere tidspunkt, hvor de ville kunne udføre fasten.

Der kan læses mere om det her.

Vælger man at faste, er det en god ide at holde øje med barnets bleer (om mængden af urin og afføring falder) og generelle tilstand for at vurdere, om barnet får nok. Man bør spise og drikke ekstra meget i de tilladte timer for at sikre sig bedst muligt imod eventuel dehydrering. Det er også vigtigt at få nok hvile i løbet af dagen. Oplever man, at barnet reagerer negativt, eller at man selv bliver meget dårlig, kan beslutningen om at faste ændres. Læs mere her.

Læs hvad de lærde siger om amning under ramadanen her.