Professionel hjælp til amning?

udgivet den
Ammekonsulent sammen med forældre

Hvad skal du være opmærksom på, når du søger professionel ammehjælp?

Her på Ammenet yder vi frit tilgængelig ammehjælp gennem vores forskningsbaserede wiki, vores Ammenetværksgrupper, vores vejledning via Facebook og mail, og gennem vores Ammenet-caféer flere steder i landet. Vores frivillige vejledere gennemgår alle en uddannelse, som indeholder omkring 185 timers undervisning og praktik med krav om fornyelse hvert tredje år. Sådan sikrer vi et højt niveau af faglighed i den viden, vi deler - men vi er alle frivillige, og der er grænser for, hvad vi kan hjælpe med.

Nogle gange kan man stå i en situation, hvor man af forskellige årsager har behov for mere end det, vi kan tilbyde: man har brug for professionel støtte til sin amning.

Søger du efter ammehjælp på google, Facebook eller Instagram, vælter det frem med titler som “ammevejleder”, “ammerådgiver”, “ammecoach” og tilsvarende. 
Hvem kan mon hjælpe netop dig? Hvem skal du bruge dine penge på? Hvordan kan du vide, hvem der sidder med den nødvendige viden?

Vi har i dette blogindlæg samlet tre opmærksomhedspunkter, der kan være gode at have med i baghovedet, når du søger efter privat ammehjælp - og til sidst et enkelt, der er godt at kende til, når du sidder hos ammekonsulenten.

1. Uddannelse

Når du undersøger professionel ammehjælp, er det i første omgang en rigtig god idé at se på den baggrund og uddannelse, de forskellige udbydere har. Hvilket grundlag har de for at tage penge for ammehjælp?

I Danmark er betegnelser som “ammevejleder”, “ammekonsulent” og lignende ikke beskyttede. Det betyder, at du desværre ikke kan forvente, at titlen dækker over en særlig faglighed eller bestemt uddannelse (eller nogen uddannelse overhovedet, for den sags skyld).

Små dag- eller weekendkurser i amning, som efterhånden udbydes mange steder, kan godt give en fin og anvendelig grundviden - særligt hvis underviseren bruger opdateret og forskningsunderbygget materiale.
Men uanset indholdet er de ganske få undervisningstimer et meget tyndt grundlag for at yde professionel ammehjælp. 
Et dybdegående kendskab til både fysiologi og ammerelaterede problemer tager tid at opnå.

Men hvad skal du så se efter?

Der findes en international certificering indenfor amning, som giver titlen IBCLC, der står for International Board Certified Lactation Consultant - på dansk: internationalt certificeret ammekonsulent.
For at få denne titel, skal man have sundhedsfaglig baggrundsviden, 90 timers ammespecifik uddannelse, samt mindst 1000 timers praktisk erfaring med ammevejledning. Herudover skal man bestå en eksamen og forny sin certificering hvert femte år.

Finder du en ammekonsulent, der er IBCLC, har du en sikkerhed for, at vedkommende har gennemgået en reel, forskningsbaseret ammefaglig uddannelse, taget en internationalt anerkendt eksamen og er underlagt et sæt etiske retningslinjer - og det er altså et rigtig godt udgangspunkt, hvis du har brug for professionel ammehjælp.

Uddannelser som jordemoder, sundhedsplejerske og læge indeholder alle en vis viden om amning. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at deres uddannelser dækker en bred vifte af emner, og de kan derfor ikke forventes at være specialister på alle områder. En del af dem vil som en naturlig del af deres arbejde holde sig løbende opdateret om amning. Modtager du alligevel vejledning, som ikke giver dig en god mavefornemmelse og som ikke tager udgangspunkt i dine ønsker/mål for amningen, kan du overveje at spørge ind til, om der er en IBCLC i dit lokale sundhedsplejersketeam eller på det hospital, du er tilknyttet, som du eller din sundhedsplejerske/jordemoder/læge kan sparre med.
Den danske forening for IBCLC'er, DACLC, har en oversigt over, hvor deres medlemmer er ansat. Der kan du se, om der findes en offentligt ansat IBCLC i dit område. Bemærk at listen ikke nødvendigvis er udtømmende, da den kræver medlemskab af DACLC.

Søger du professionel ammehjælp fra en privatpraktiserende ammekonsulent vil vi altid foreslå at du finder en med titlen IBCLC. Du kan se vores liste med links til privatpraktiserende IBCLCer her.

2. Hvad sælger de?

En professionel ammekonsulent sælger - naturligvis - hjælp til amning. Men det kan være en god idé at se på, om der også sælges andre ting eller ydelser - og hvilke.
Ofte fremgår dette af konsulentens hjemmeside.

Måske sælges der også vejledning til fx søvn, efterfødselsgymnastik eller tilsvarende, hvilket jo kan give god mening, hvis vedkommende også har relevant uddannelse på disse områder. 
Men det kan også ske, at der sælges diverse ammerelateret grej (noget mere brugbart end andet) som fx ammebrikker, brystvortecreme, ammepuder, flasker og brystpumper. 
Her er det vigtigt at være bevidst om, at konsulenten kan have en økonomisk interesse i, at du har eller får brug for disse produkter.

Nogle steder sælges der særlige ‘metoder’, der kan løse alle dine ammeproblemer. Hvad metoden går ud på, kan du først finde ud af, når du har købt adgang. Måske kan metoden købes som e-bog, måske skal du købe en konsultation eller endda et helt forløb, men så vil du også lære disse særlige tricks, der helt sikkert kan afhjælpe alle problemer med et snuptag.
Denne type løfter kan virke umådeligt tillokkende, når man er desperat og føler, man har prøvet alting.
Men. Udover de tilfælde, hvor barnet blot skal have lidt hjælp til at få bedre fat, eller mor skal inspireres til at afprøve en anderledes ammestilling, findes der ikke særlige quick fixes til ammeproblemer, som bare virker på alle mødre og børn uanset problem. De allerfleste (af de lidt mere komplicerede) ammeproblemer løses bedst ved en individuel tilgang.

3. Føler du dig tryg?

Når du vælger professionel ammehjælp, er det vigtigt at ammekonsulentens syn på forældreskab, børn og familie passer til dit. Hvis du fx har en holdning til hvor meget det er i orden at dit barn græder, nytter det ikke noget, hvis ammekonsulentens vejledning bygger på metoder, der indeholder mere gråd, end du føler er i orden. 
Her kan det være godt at huske på, at selvom en ven eller et familiemedlem har haft en positiv oplevelse hos en bestemt ammekonsulent, betyder det ikke nødvendigvis, at den samme ammekonsulent er den rigtige for dig - måske har du en anden tilgang til forældreskabet end netop den ven?

Det er også væsentligt, at en ammekonsulent ikke forsøger at gøre sig klogere på dit barn end dig - en ammekonsulent, der vil ‘lære dig at forstå dit barns gråd’ eller tilsvarende, fratager dig din ekspertise i dit eget barn. Du kender dit barn bedst!

Nogle gange virker det let nok at udlede den slags tilgange ud fra hjemmesiden, men selvom alt ser fint ud, er det som regel en fordel at ringe op og få en snak, før du bestiller en konsultation. 

Sådan en forsamtale er nemlig også en rigtig god måde at få en fornemmelse af, hvordan kemien mellem dig og konsulenten er - den skal gerne give dig en følelse af selvtillid og håb, og af at blive hørt, forstået og anerkendt. 
Føler du dig i stedet overhørt, eller oplever du endda at blive mødt med færdigsyede løsninger eller tilbud om køb af diverse produkter, er det nok ikke det bedste sted at lægge dine penge. 

4. Nix pille! Medmindre du siger ja

Og når du så sidder der til konsultation med ammekonsulenten, så er det rigtig godt at huske på, at din krop stadig er din egen - ligesom dit barn er dit. 
En dygtig ammekonsulent rører aldrig ved hverken dine bryster eller dit barn uden at spørge først - og faktisk er berøring som oftest slet ikke nødvendigt. 
Du skal jo gerne kunne gå hjem og gentage det, du har lært, uden at ammekonsulentens hænder følger med.

Der kan dog godt være tilfælde, hvor det kan give mening, at du får lidt støtte af berøring undervejs - men altså aldrig uden at du har givet din klare tilladelse først. 
Og kun blid og forsigtig berøring; det må aldrig gøre ondt. Hårdhændet behandling af brysterne - som fx forsøg på at knuse mælkeknuder (som vi desværre har hørt om adskillige gange) - kan i yderste konsekvens skade brystvævet og give kroniske smerter. 
  
Hvis du føler, dine grænser bliver overskredet, er det til enhver tid i orden at sige fra, ligesom det nok også kan være en god idé at finde en anden ammekonsulent. 

Tryghed og tillid er helt essentielt, når du skal have hjælp til din amning!

Relaterede wikier