Alkohol og amning

Anbefalinger

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ammende kvinder er tilbageholdende med alkohol.

The American Academy of Pediatrics Committee on Drugs betragter alkohol som kompatibel med amning.

Kellymom.com skriver at mange eksperter anbefaler at man ikke drikker mere end 1-2 genstande om ugen. Og at man efter indtagelse af en genstand undgår amning i de følgende 2-3 timer.

Kan det skade mit barn?

Risikoen ved indtagelse af alkohol under amning er ikke lige så veldefineret som risikoen ved rygning under graviditet. Derfor fås ofte modstridende oplysninger om emnet.

La Leche League som er verdensførende på ammeområdet skriver at effekten af alkohol på det ammede barn er direkte sammenhængende med mængden af alkohol der indtages. Hvis den ammende kvinde kun drikker lejlighedsvist eller begrænser hendes forbrug til en eller mindre pr. dag, så er der ikke fundet beviser for at det skulle være skadeligt. Mange eksperter anbefaler, at man ikke drikker mere end 1-2 genstande om ugen og at man efter indtagelse af en genstand undgår amning i de følgende 2-3 timer.

Det er vigtigt at have in mente, at et nyfødt spædbarns lever ikke er færdigudviklet, og at det derfor i højere grad end ellers vil være berørt af alkoholpåvirkning. Optil omkring 3 måneders alderen forbrænder spædbørn alkohol med omtrent halv hastighed af hvad voksne gør. En ældre baby kan forbrænde alkohol hurtigere end et spædbarn.

Drikkes der regelmæssigt kan det resultere i forsinket nedløbsrefleks, for lav vægtøgning, mistrivsel, sløvhed samt en forsinket motorisk udvikling hos barnet.

Hvad sker der når du indtager alkohol?

Når man indtager alkohol vil alkoholen blive absorberet i blodet. Når blodet herefter kommer i nærheden af brystets kirtelvæv vil alkoholen bevæge sig fra blodet over i mælken ved en diffusionsproces. Jo højere koncentration af alkohol i blodet, jo højere koncentration i mælken.

Alkoholen vil således via diffusion forsøge at udligne forskellen mellem blod og mælk, således at alkoholprocenten i mælken både falder og stiger i takt med procenten i blodet. Det betyder at i takt med at alkoholprocenten i blodet falder, vil alkoholen i mælken begynde at bevæge sig tilbage mod blodet og dermed falder procenten i mælken ligeledes.

Da mor og barn ikke deler blodbaner, som ved graviditet, vil de heller ikke dele alkoholpromille. Derimod vil den mælk som barnet indtager have samme promille som moderens blod, og dermed vil barnets promille være tilsvarende lavere.

Hvornår kan jeg amme igen?

Alkoholen bliver som beskrevet ikke i brystet til mælken er fjernet/udmalket, men forsvinder i takt med at alkoholprocenten i blodet daler. Det er derfor ikke muligt at malke mælk ud efter indtagelse af alkohol for hurtigere at kunne amme igen. Så længe moderens alkoholprocent er høj, så længe vil mælkens være lige så. Derfor er der kun den mulighed at vente til alkoholen er ud af blodet. Dog kan det stadig anbefales at malke ud, hvis brysterne bliver spændte.

Det tager 2-3 timer for en 60 kg’s kvinde før alkoholen fra en enkelt genstand øl eller vin forlader kroppen og dermed også mælken. Alkoholprocenten i mælken topper omkring 30 til 60 minutter efter indtagelse, dog først 60 til 90 minutter ved samtidig indtagelse af fødevarer.

Disse tal er selvfølgelig afhængig af moderens vægt og forbrændingsevne sammenholdt med indtaget af fødevarer ved siden af alkoholen. En persons størrelse har en betydning for hvor hurtigt de kan forbrænde alkoholen. Jo højere vægt jo hurtigere forbrændes alkoholen.