Baby-Led Weaning

Baby som spiser selv

Faktaboks

  • Baby-led weaning (BLW) er en tilgang, der fokuserer på respekt for babys udvikling og egne grænser, da baby ikke mades, men får lov at sidde med det faste føde selv.
  • Am barnet før måltidet og fortsæt med friamning, og lad barnet sidde med det faste føde selv uden indblanding.
  • Barnet må aldrig spise uden opsyn og skal spise i oprejst stilling af sikkerhedshensyn
  • Barnet lærer at spise ved at se på os. Så spis sammen med barnet, og forvent ikke at maden skal mætte det første lange stykke tid.
  • Skær maden ud i stykker så den er nem at gribe i for en babyhånd.
  • Undgå hård mad som rå grøntsager og nødder
  • Fordele:
    • Sikrer at barnet barnet får de vigtige næringsstoffer fra modermælken
    • Nedsætter risikoen for tidligt ammestop og ammestrejke
    • Nedsætter risikoen for at barnet bliver overvægtig
Tilbage til toppen

1) Hvad er BLW?

Baby-led weaning (BLW) kan oversættes til baby-styret tilvænning til fast føde og er en måde at sikre optimal overgang fra fuldamning til komplementær fast føde. I perioden 6-12 måneder er fast føde stadig den supplerende ernæring for baby (1), og med BLW kommer man ikke til at fylde babys mave så meget med mos, at der ikke er plads til den vigtige mælk. Forskning viser, at BLW børn ammes længere end børn, som får ske-mad (2). Det er ligeledes en tilgang, der fokuserer på respekt for babys udvikling og egne grænser, da baby ikke mades, men får lov at sidde med det faste føde selv. Metoden er navngivet og beskrevet af Gill Rapley (3) (engelsk sundhedsplejerske og ernæringsekspert for “Unicef Baby Friendly Initative”), og Patricia DeCosta har skrevet en kandidatafhandling om emnet tilpasset de danske forhold (4).

Tilbage til toppen

2) Grundlæggende om BLW

Du kan begynde når din baby lever op til alle disse tre kriterier:

  1. Når din baby er omkring 6 måneder
  2. Når din baby kan sidde selv (evt. på skødet – vigtigt er bare, at barnet selv kan holde hoved og ryggen nogenlunde). Dette er vigtigt, for ellers kan maden ikke hostes op igen.
  3. Når din baby selv kan gribe maden og føre den til munden.

BLW er mere end ”bare” at lade barnet spise lidt af maden selv, eller ”bare” at baby begynder at spise af familiens mad. Derimod betyder det, at man lader baby styre fravænningen af mælken og tilvænningen til den supplerende faste føde - både hvordan maden kommer ind i munden, om den gør det, om den synkes, og hvor meget og hvad babyen vil spise. Det er derfor vigtigt, at man fortsætter med at amme så meget som tidligere, og gradvist vil barnet vælge noget af mælken fra i løbet af det andet halvår af barnets liv. Små børn er sjældent kræsne, men blot forsigtige. Så selvom noget mad altid er en succes, så husk at servere andet end det. Nogle dage spiser barnet kun en bestemt ting og andre dage slet ikke. Stol på barnet og helhedsbilledet, og ikke det enkelte ”måltid”. Man kan sagten benytte BLW, selvom ens barn ikke har tænder endnu - det er gummerne og ikke fortænderne, som bruges til at bearbejde maden med.

Tilbage til toppen

3) Hvordan kommer jeg i gang?

Du skærer mad ud i tykkelse med din finger (bare det er gribe-venligt for en baby hånd, så det stikker lidt ud på begge sider) og lægger foran babyen.
Der skal ikke laves særlig mad til baby, udover at udelade salt og hvad sundhedsstyrelsen ellers anbefaler til spædbørn. Brug din sunde fornuft og server varieret kost samt kød eller anden jernholdigt kost fra start.
Du behøver ikke tænke i fedtstoffer, når du fortsat friammer ved siden af supplerende fast føde. Det er rigelig fedt i modermælk.

Tilbage til toppen

4) Om at begynde før ca. 6 måneder - og hvorfor du ikke behøver

Barnet rækker ud efter min mad:
At række ud efter din mad er naturligt for en baby, der prøver at efterligne sin familie. De vil sikkert også have mobiltelefonen, fjernbetjeningen og din kaffekop. Barnet ved ikke, at en rugbrød med ost er mad, men vil bare lege den samme leg som dig.

Barnet vågner ofte for at spise om natten:
At barnet vågner om natten, er heller ikke et tegn på, at barnet mangler mad. Der er flere grunde til, at barnet vågner - ud over sult, kan det være behov for tryghed, og udviklingsspring har ofte indflydelse på søvnmønstret. Nogle børn kravler når de er 7 måneder, og andre når de er 11 måneder. Ligesådan er det forskelligt, hvornår barnet udviklingsmæssigt er klar til at sove igennem - læs evt. mere om normal babysøvn. Faktisk viser en undersøgelse fra juni 2015 ikke nogen sammenhæng mellem babyers søvn og måden, de er blevet introduceret for fast føde (5).

Min baby er stor:
Husk, at det er mælk, som har gjort barnet så stort. Mælken stopper ikke på magisk vis med at være god. Dette gælder i øvrigt også senere i barnets liv. 

Min baby er lille:
Dette er noget rigtig mange hører - at de bør begynde på fast føde omkring 4 måneder, fordi barnet er lille. Mælk (både modermælk og modermælkserstatning) er langt mere næringstæt end det meste faste føde (6). Hvis dit barn er vågent og glad, udvikler sig normalt og har 5-6 våde bleer i døgnet, så er vægtstigning ikke den eneste afgørende faktor. Er du i tvivl, så opsøg lægen og få udelukket diverse sygdomme og allergier, men husk: lægen ser dit barn i kort tid og du kender det.

Tilbage til toppen

5) Er det ikke farligt for baby at spise almindelig mad?

Mange forældre er nervøse for, at barnet bliver kvalt i maden, og ved start på BLW er der som regel godt med lyd på, som kan gøre mange nervøse. Dette er fordi barnet pludselig skal lære at håndtere ting i munden ved brug af tungen på en helt anden måde, end det var nødvendigt for at amme.

I de første ca. 6 mdr. af barnets liv, beskyttes barnets luftveje af en refleks, der på engelsk kaldes “gagging” (hoste og bræklyde). Det er en tilløbsbevægelse til at kaste op, som skubber maden væk fra luftvejene, hvis det er for stort til at blive slugt. Gill Rapley (7) gør opmærksom på, at der er en forskel mellem “kvælning” (når barnet bliver helt stille, rød i hovedet og tårer i øjnene) og “gagging”. Det kan også ske, at dit barn kaster op, men hvis du oplever, at dit barn gladeligt spiser videre, bør dette ikke give anledning til bekymring. Antallet af opkastninger skulle dog helst gerne aftage hurtigt (8). Tilfælde af gagging vil ofte blive mærkbart bedre allerede efter nogle dage, selvom det fortsat kan ske også lagt inde i forløbet. Her kan det være godt som forældre at huske på, at brækrefleksen på babyer sidder langt fremme på tungen, og at maden derfor ikke nødvendigvis er tæt på at gå i luftvejene, når baby hoster. En undersøgelse fra New Zealand viser, at BLW børn ikke har flere tilfælde at fejlsynkning end ske-madede børn, så det i sig selv er ikke grund til at fravælge BLW (9).

Læs her om hvad du skal gøre, hvis dit barn får maden rigtigt galt i halsen.

5.1) Vigtige faktorer for sikkerhed ved BLW

  • Dit barn skal kunne sidde stabilt med ryggen og kunne læne sig frem for at hoste
  • Dit barn skal have lov til selv at føre maden til munden uden du blander dig.
  • Dit barn må aldrig ligge ned og spise – heller ikke i en skråstol. Op på skødet med barnet eller i en højstol.
  • Undlad at give hårde stykker, som dit barn ikke kan håndter, fx hård frugt og grønt eller mad i små stykker
  • Sørg altid for at være hos barnet, når det spiser, så du kan gribe ind hvis nødvendigt – (dette gør sig gældende, uanset hvilken måde du introducerer mad på)
  • Det er altid en rigtig god ide som forælder at kunne førstehjælp til babyer

Hvis du føler dig rigtig utryg, og på den måde måske får skabt en stemning af usikkerhed og uro omkring måltidet, så er BLW måske ikke den rigtige tilgang for jer. Dit barn vil kunne mærke og blive påvirket af din nervøsitet. Det er vigtigt, at der en god og positivt stemning, når I spiser og dette er vigtigere, end hvordan maden spises.

Velbekomme :-)

 

 

Tilbage til toppen

Emner

Kilder:

1. http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/pumping/milkcalc/#solids
2. ROWN, A. and LEE, M.D., 2013. Early influences on child satiety-responsiveness: the role of weaning style. Pediatric obesity,
3. www.rapleyweaning.com
4. http://issuu.com/decostamorell/docs/final_thesis__5_.docx/1
5. Brown A, Rowan H. Maternal and infant factors associated with reasons for introducing solid foods. Maternal & child nutrition. 2015.
6- http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/babyfoodcalories/
7. RAPLEY, G and MURKETT, T. 2008, Baby-led Weaning: Helping Your Baby to love god food.: "Won't He Choke?" pp.61-62
8. DECOSTA, P and MORELL, L. 2015. Jeg kan godt selv - en introduktion til baby-led weaning. Pp- 59-60
9. CAMERON, S.L., TAYLOR, R.W. and HEATH, A.L., 2013. Parent-led or baby-led? Associations between complementary feeding practices and health-related behaviours in a survey of New Zealand families. BMJ open, 3(12), pp. e003946-2013-003946