Ammestillinger

Amning

Faktaboks

  • Der er ingen rigtige og forkerte ammestillinger - du kan sidde eller ligge som du vil, så længe du har det godt, og baby har godt fat i brystet og effektivt får mælk ud
  • Nogle ammestillinger kan dog gøre det nemmere at få fat, hvis enten du eller baby oplever udfordringer med amningen
  • Det er for alle stillinger vigtigt, at barnet har næsen ud for brystet, inden det lægges til - så skal det nemlig bøje nakken bagover for at få fat og åbner derved munden mest muligt
  • For mange er fx tilbagelænet amning (laid back) en god stilling, fordi den kan gøre det nemmere for baby at få godt fat
  • Det kan være en god hjælp at kunne amme liggende, fordi man kan sove imens
  • Har man meget store bryster, kan en brystslynge hjælpe med at holde brystet oppe og gøre det lettere for baby at få godt fat
  • Hvis amning gør ondt, kan det være godt at se på ammestilling som det første - hvis baby ikke ligger godt for brystet, kan det ikke komme så langt ind i munden, og det kan give sår og smerter

Artiklen er revideret i december 2018.

Tilbage til toppen

1) Indledning

Der findes ingen rigtige eller forkerte ammestillinger - det vigtigste er, at det er behageligt, så du ikke sidder og spænder i kroppen. Ud over dette er der nogle enkle råd til at sørge for, at ammestillingen lader baby få optimalt fat i brystet og få mælken ud, sådan at produktionen stimuleres.

Sørg for at: 

  • du sidder eller ligger behageligt.
  • barnet ligger tæt ind til din krop med maven mod dig.
  • barnet bringes til brystet - ikke omvendt.
  • barnets næse er ud for brystvorten, inden det lægges til, og at hovedet er let bagoverbøjet, når det har fået fat - se eventuelt en kort engelsksproget video fra IBCLC Lucy Webber lige her.

Undgå at:

  • barnet ligger med kroppen drejet væk fra dig.
  • barnet har næsen begravet i brystet og hagen fri - det skal gerne være omvendt.
  • du løfter barnets vægt op mod dig - efterhånden som du bliver træt, synker dine arme ned og du kan ende med et træk i brystvorten. Brug puder til at støtte barnet.

Det vigtigste er altså, at det fungerer for dig og dit barn, og ikke hvad det kaldes. Alligevel kan det være meget rart med noget inspiration, og derfor kommer her en beskrivelse af nogle af de mest brugte ammestillinger.

Tilbage til toppen

2) Den klassiske ammestilling (cradle)

Klassisk ammestilling (cradle)

Den klassiske ammestilling er den stilling, som mange forbinder med amning. Den kan bruges, uanset hvor man er henne og giver god mulighed for øjenkontakt med dit barn.

Den kan være rigtig god for dig, der i forvejen har erfaring med amning. For førstegangs forældre kan den give lidt udfordringer, da det kan være svært at give barnet ordentlig støtte til at få dybt fat om brystet.  

Ved den klassiske ammestilling ligger barnet på tværs af dit skød, med maven mod din mave. Dit barns hoved skal være ud for brystet, næsen ud for brystvorten, og hviler typisk på din arm. Her kan en ammepude være behjælpelig for nogen (2,3,5), men også almindelige puder kan være til stor gavn.

Denne stilling kaldes cradle på engelsk.

Kryds ammestilling (cross cradle)

Den krydsede ammestilling minder på mange måde om den klassiske. Her ligger dit barn på dit skød, med maven mod din. Barnet skal være godt støttet og løftet op af puder, således at hovedet er ud for brystet. 

Når dit barn skal ammes på højre bryst, støtter du brystet med højre hånd i U-greb, som vist på billedet. Samtidig støtter din venstre hånd dit barns hoved ved forsigtigt at placere hånden bagved barnets øre og nakke, med tommel -og pegefinger bag hvert øre. På den måde vil der gives ekstra støtte til dit barns nakke (2,3,5). 

Kryds ammestillingen kan være rigtig god at bruge hvis dit barn har svært ved at få ordentlig fat om brystet, da du kan give optimal støtte imens. Særligt præmature børn kan have glæde af amning i denne stilling. 

Denne stilling kaldes cross cradle på engelsk.

Tilbage til toppen

4) Tilbagelænet

Tilbagelænet amning (laid back)

Tilbagelænet amning er også kendt som laid back. Det er ikke som sådan en enkelt stilling, men snarere en tilgang, som giver mulighed for en stor variation af stillinger med særligt to ting fælles:

  • Du er lænet tilbage, siddende eller liggende, og er helt afslappet
  • Dit barn har maven ind til dig, og tyngdekraften holder barnet tæt til din krop (14)

Se et eksempel på en tilbagelænet stilling i denne engelske video.

Tilbagelænet amning har flere mulige fordele:

  • Barnet får ofte godt fat i brystet, og det mindsker risikoen for, at vakuum brydes og barnet sluger luft (2,3,5)
  • En kraftig nedløbsrefleks tæmmes lidt af tyngdekraften, da mælken skal løbe opad
  • Det lille barns medfødte reflekser, som hjælper amningen på vej, understøttes optimalt i tilbagelænede ammestillinger (15)
  • Forskning viser, at babyer faktisk spiser bedst, når de ligger på maven (16)

Ofte forbindes en tilbagelænet ammestilling med noget, der skal foregå i en seng eller en sofa, men det er muligt at opnå den på en stol ved f.eks at rykke hofterne frem i en siddende position (13). Samtidig giver det at sidde tilbagelænet mulighed for at placere barnet på mange forskellige måder hele vejen rundt om brystet (13). Dit barn kan ligge oven på dig, mave mod mave, vertikalt hen over din mave, ved din side, eller hen over din skulder - mulighederne er mange (17). 

Børn med stramt tungebånd kan have glæde af denne stilling, da brystet nemmere kommer dybt ind i munden, og kæbe og tunge hjælpes ned mod brystet af tyngdekraften. Hos børn med spændinger i ryg og nakke kan tilbagelænet amning dog godt drille, indtil spændingerne er behandlet eller aftaget. Her kan tvillingestillingen hjælpe for nogle.

4.1) Biological nurturing

Tilbagelænet amning er en del af biological nurturing (12,13). Det er et begreb, der bygger på medfødte instinkter - den gravides evne til at amme og barnets evne til at die. Ved biological nurturing er det komforten, der er i fokus. En komfortabel stilling for den ammende betyder, at det skal være smertefrit, uden spændinger i nakken, med afslappede skuldre samt en krop der er godt støttet, fx af puder. Derudover skal du gerne kunne være i stillingen i op til en time uden ubehag (14). 

Tilbage til toppen

5) Tvillingestilling

Tvillingestilling til amning

Ved tvillingestilling ligger barnet langs din side godt støttet op af puder, så barnets hoved er i højde med dit bryst. Samtidig støtter du barnets nakke med din hånd og  ryggen med din arm. I denne stilling skal barnet stadig have sin mave ind mod dig (ikke ligge på ryggen med drejet hoved).

Tvillingestillingen er god for dem, der har fået kejsersnit, samt for dem der oplever en kraftig nedløbsrefleks, da barnet nemmere kan håndtere flowet af mælk på denne måde. Den kan også benyttes ved amning af tvillinger, idet man kan have et barn på hver side (2,3,5).

Stillingen her kaldes clutch eller football hold på engelsk.

Tilbage til toppen

6) Liggende

Liggende amning

Mange finder liggende amning behageligt - især om natten, hvor det kan hjælpe til med mere søvn til dig, der ammer. 

Både du og dit barn ligger på siden, mave mod mave. Det kan være en fordel at lægge puder bag din ryg, så du ligger mere behageligt og afslappet. Et sammenrullet tæppe bagved barnets ryg kan samtidig forhindre, at barnet ruller væk (2,3,5). I en sideliggende stilling er det også vigtigt at sørge for, at barnet ligger med næsen ud for brystvorten og bukker nakken bagud under amningen, da det giver den bedste sutteteknik. 

Liggende amning kan også være godt, hvis du har fået kejsersnit, da det begrænser belastningen på arret. 

På engelsk bruger man udtrykket sidelying om liggende ammestilling.

Tilbage til toppen

7) Opret

Opret ammestilling (koala)

Ved en opret ammestilling sidder du en smule tilbagelænet, dog ikke så meget som ved laid-back. Dit barn sidder på skødet af dig, mave mod mave. 

Den oprette ammestilling kan være god, hvis du har en kraftig nedløbsrefleks eller hvis barnet har ganespalte (2,3,5). Nogle børn med stramt tungebånd har også glæde af den.

Denne stilling kaldes ofte upright på engelsk - af nogle også koala.

Tilbage til toppen

8) Ammestillinger ved tandem amning

Tandem-amning

 

Tandem-amning liggende

Ammer du mere end et barn på samme tid, findes der flere ammestillinger, der kan være gode: 

  • Dobbelt-klassisk, hvor begge børn ligger i cradle, og den nyfødtes ben ligger oven på den ældstes. 
  • Dobbelt-tvilling, hvor der ligger et barn på hver side.  
  • Liggende på ryggen med et barn på hver side. 
  • Et barn i klassisk stilling, og et barn i tvillingestilling.
Tilbage til toppen

9) Ammestillinger til dig med store bryster

Brystslynge til amning

 

Brystslynge under amning

Ofte vil du skulle støtte brystet under amningerne. Dette kan gøres ved at folde en stofble og placere den under brystet, eller ved brug af en brystslynge, der løfter brystet op. Den kaldes en booby booster sling, men en stofble eller et tørklæde kan også bruges til at binde med. Det er vigtigt ved en meget stor barm, at brystet ikke hviler med hele sin tyngde på barnets brystkasse, hvilket kan ske ved fx klassisk ammestilling uden støtte under brystet.

Du kan evt. have gavn af at bruge C-greb, når barnet skal lægges til.

Nogle ammende med store bryster oplever, at tvillingestillingen er nemmest for dem. Uanset stilling er det vigtigt at sørge for, at barnets næse altid er fri af dit bryst.

I videoen her gives der tips til amning med store bryster.  

Tilbage til toppen

10) Ammestillinger efter kejsersnit

Amning efter kejsersnit

I den første tid efter et kejsersnit kan det for nogle opleves smertefuldt at sidde oprejst eller tilbagelænet. Her kan du i stedet ligge fladt på ryggen med barnet liggende hen over din brystkasse eller på knæ, evt. med hjælp fra en anden, op af din side (1). 

Nogle har også glæde af at ligge på siden og amme efter kejsersnit. Her kan det hjælpe at blive støttet godt i ryggen af puder.

Hvis du helst vil sidde lidt mere op, men føler det er ubehageligt at have barnet liggende hen over arret, kan du benytte dig af ammestillinger som tvillingestillingen (4) eller evt tilbagelænet, hvor barnet ligger hen over din skulder og dier. Her kan det være rart med hjælp til at støtte den nyfødte.

Tilbage til toppen

11) Ammestillinger ved torticollis

Amning ved torticollis

 

Amning ved torticollis

Torticollis er en medfødt fejlstilling af hovedet, der kommer af muskelstramninger på den ene side (6). 

Har du et barn med torticollis, kan det være udfordrende at amme, da muskelspændingerne kan gøre det ubehageligt og svært for barnet at ligge i forskellige ammestillinger (7). Derudover kan muskelspændinger også påvirke barnets sutteteknik.

Gode ammestillinger til et barn med torticollis er blandt andet:

  • Spiderman hip straddle: Her sidder barnet oprejst mod din hofte, med hovedet drejet ind mod brystet. Du kan give støtte til det mindre barn med din arm.  
  • Belly sit: Her sidder barnet med benene rundt om din mave og med kroppen lænet lidt til siden mod det bryst, der skal ammes fra. 

Til et barn med torticollis kan du også med fordel bruge den teknik, der kaldes dancer-hand, for at give ekstra støtte til barnet (10).

Tilbage til toppen

12) Ammestillinger med det større barn

Amning af større barn

 

Amning af større barn

Når du ammer et større barn vil du opleve, at det kun er fantasien, der sætter grænser når det kommer til ammestillinger. Det er ikke altid, at det større barn har koncentration nok til, at lægge sig ned og blive ammet. Det kan variere mellem hvilke måder, de større børn vil ammes på. Fx at de står op, eller ligger hen over din skulder. 

Ved amning af det større barn er det en god idé at være opmærksom på sutteteknikken, da de godt kan blive lidt ‘sløsede’. Fx kan de hyppigt komme til at sidde eller ligge sådan, at de har nakken bøjet frem, så tænderne i overmunden trykkes mere ind i brystet, end hvis de har næsen fri og hagen ind i brystet - og det kan give en del ubehag for dig der ammer.

Tilbage til toppen

13) Amning i bæreredskab

Amning i bæreredskab

Amning i et bæreredskab kan være til stor hjælp. Det kan give barnet tæt kontakt, samtidig med at du har hænderne fri til at lave andre ting. Det kan også bruges til det nyfødte eller præmature barn, hvor det giver øget hud-mod-hud kontakt. 

Det kan kræve øvelse at amme i et bæreredskab. I videoen her kan du se et eksempel på, hvordan det kan gøres med en nyfødt, og i videoen her kan du se et eksempel på, hvordan det kan gøres med et større barn. 

Tilbage til toppen

14) Ammestillinger til et for tidligt født barn

Et barn, der er født for tidligt, bliver ofte hurtigt træt og falder i søvn ved brystet. Derfor kan det være en god ting at give dem så meget støtte som muligt under amningen, så de kan spare på kræfterne. 

For at hjælpe barnet så meget som muligt er det vigtigt at lade det koncentrere sig om amningen og vente lidt med at nusse. 

Med det for tidligt fødte barn hjælper det også at have en masse hud mod hud kontakt, som også stimulerer dem til amningen. 

Stillinger der kan være gode at bruge er: 

Du kan læse mere om amning af det for tidligt fødte barn i vores wiki her.

Tilbage til toppen

15) C-greb og U-greb

C-greb (sandwich-greb)

I nogle tilfælde kan du opleve at have gavn af et såkaldt C-greb, eller sandwich-greb, omkring brystet et stykke over brystvorten. Det kan bruges i mange forskellige stillinger. Det former brystvævet og gør det lidt mere fladt i den retning, som passer med barnets mund. Det kaldes C-greb, fordi din hånd former et C omkring brystet.

Ved at bruge C-greb bliver brystvorten lidt flad (ikke at forvirre med flade brystvorter) og dermed nemmere for barnet at få fat i. Teknikken demonstreres i denne engelske artikel.

Princippet er det samme med det der kaldes U-greb. Her drejer du blot din hånd 90 grader, så den former et U.

Tilbage til toppen

16) Dancer-hand

Dancer-hand til amning

 

Brug af dancer-hand under amning

Teknikken dancer-hand kan bruges for at give ekstra støtte til barnets kæbe og kinder, så der nemmere bliver dannet vakuum.  Ved dancer-hand holder du hånden under barnets hage og dit bryst samtidig, og med tommel- og pegefinger på kinderne med et let tryk. For yderligere støtte kan du samtidig holde den modsatte hånd bagved barnets nakke (11).

Dancer-hand kan være en stor hjælp til børn med f.eks torticollis eller hos børn med en lav muskeltonus (slappe babyer). 

Tilbage til toppen

17) Hvis amning gør ondt

Hvis du oplever, at amning gør ondt, er det godt at kigge på ammestillinger først. Sommetider har man barnet liggende på en måde, der gør at det har dårligt fat, og det giver så smerter. Prøv dig frem ved at læse om de forskellige og se, om du oplever lindring, når du ændrer på noget. I videoen her vises det, hvordan få justeringer kan afhjælpe, hvis du oplever ubehag. 

Har du stadig ondt, selvom din ammestilling fungerer, og baby ser ud til at have godt fat? Så kan det være tid til at se på, om der er andre ting på spil som gør, at sutteteknikken ikke er optimal. Det kan fx være muskelspændinger efter fødslen, eller måske babys tungebånd er stramt. Læs også mere om sår og smerter.

Har du brug for vejledning, er du altid velkommen til at kontakte vores frivillige vejledere her.
 

 


Denne artikel er skrevet i samarbejde mellem frivillige på Ammenet, og er redigeret af certificerede ammekonsulenter (IBCLC’er) blandt de frivillige.

Ammenets wiki formidler information og skal ikke opfattes som anbefalinger. Informationen på dette website kan ikke erstatte medicinsk rådgivning eller professionel hjælp ved behov.

 

Tilbage til toppen