Piercinger

Piercede brystvorter kan præsentere særlige problemer i forbindelse med amning. Der er dog ikke videnskabeligt belæg for at mene, at man ikke kan amme, hvis man har været/er piercet i brystvorterne.

 

Piercede brystvorter og amning

Når man pierces i brystvorterne, kan det næsten ikke undgås, at nogle af mælkegangene påvirkes, da de alle sidder tæt omkring dette område. Der er mellem 4 og 18 udgange til mælken (jf. Search: “brystet” ), så man skal være uheldig for, at amning ikke vil kunne lade sig gøre, men det kan muligvis have negativ indflydelse.

En eventuel infektion i piercingen kan dog afstedkomme alvorlige problemer. Arvæv som følge af infektion vil kunne blokere flere mælkegange og besværliggøre amning. Risikoen for infektion er muligvis ikke stor, men det ses alligevel for ofte på grund af tvivlsomme piercere og dårlig hygiejne.

Hvis man vælger at pierce sine brystvorter, bør man derfor kun gøre det et sted, hvor hygiejnen er i top, og man bør tage særdeles god vare på såret, til det er helet, hvilket kan tage mere end 1 måned.

Det kan således heller ikke anbefales, at man piercer sine brystvorter under hverken graviditet eller amning.

 

Hvis man er piercet

Der er ingen grund til på forhånd at opgive amning, hvis man er blevet piercet i brystvorterne. Langt de fleste ammer problemfrit. Der findes endnu ikke tilstrækkeligt videnskabeligt belæg for at fraråde piercinger i brystvorterne.

 

Amning med smykker i brystvorterne

Det kan godt lade sig gøre at amme, mens man har smykker i brystvorterne. Det kan dog ikke anbefales, idet smykkerne er lavet af flere dele, og barnets sutteteknik i værste fald vil kunne løsne for eksempel en kugle, som det herefter enten vil kunne synke eller få galt i halsen. 

Da hullerne forbliver åbne længe efter, at der ikke bæres smykker i dem, vil det være muligt at fjerne smykkerne i hele ammeperioden og derefter indsætte dem igen, når man ikke længere ammer.

Alternativt kan man benytte stave, som kan fjernes hver gang, man ammer, men det vil være en potentiel hindring for Search: “fri-amning” , som af og til vil kræve, at man fjerner stavene hver 20. minut.