Post partum memory loss

Hvad er det?

Post partum memory loss (PPML) dækker over hukommelsessvigt efter graviditet, men det kan også forekomme i slutningen af graviditeten. I Danmark kaldes det ofte "ammehjerne". Årsagerne kan være flere, og det er vigtigt at forstå, at det ikke altid skyldes faktorer relateret til amning, men også kan relateres til for eksempel fødselsdepression.

 

Hvordan ses det?

PPML kan opleves som famlen efter ord og manglende koncentration. Også andre områder af hukommelsen kan være påvirket - nogle kan opleve problemer med at huske telefonnumre eller anden information, som man normalt aldrig ville glemme.

 

Hvor udbredt er det?

Vi ved ikke præcist, hvor udbredt PPML er. Mange oplever det i nogen grad, men langt fra alle kvinder oplever store gener af det.

 

Hvad skyldes det?

Der er mange teorier og myter omkring dette begreb. Ved research til denne artikel har vi dog kunnet fastslå, at oxytocin kan påvirke hukommelsen (se kilder). Oxytocin er et utrolig vigtigt hormon for amning og kan derfor ikke undgås. Den gene, der kan medfølge af hukommelsessvigt som følge af oxytocin-påvirkning vil aftage efter endt amning.

En anden faktor er træthed. Mange mødre oplever en del træthed som følge af den brudte søvn, der følger med en ny baby. Træthed kan give mange forskellige neurologiske symptomer, hvoraf et er hukommelsessvigt. Træthed kan være en naturlig følge af natamning , men træthed kan også følge med at give flaske i løbet af natten. Den bedste måde at undgå træthed på er derved ikke at undgå at amme, men at undgå at få for lidt søvn. De fleste mødre har behov for op til 9-10 timer hver nat.

Blandt myterne findes blandet andre mangel på fedtsyrer. DHA er vigtigt for hjernens udvikling. Fordi modermælk indeholder fedtsyrer som DHA, skulle dette efter sigende komme til at mangle i moderens krop under amning, hvorefter hendes hjerneceller skulle påvirkes i negativ retning af denne mangel. Der er dog ikke noget, der tyder på, at dette er andet end overtro. Der findes også calcium i modermælk, men det betyder ikke, at morens knogler vil begynde at brække på grund af calcium-mangel, fordi hun ammer.

PPML kan også kædes sammen med fødselsreaktioner som fødselsdepression eller fødselspsykose. Hvis man oplever andre symptomer end hukommelsessvigt, har svært ved at knytte sig til babyen eller har en overdreven angst for at komme til at skade babyen, bør man straks søge læge.

 

Hvad kan man gøre mod det?

Nogle mener, at aktiv gentagelse af ny information kan hjælpe betydeligt, når korttidshukommelsen svigter. Huske-teknikker som mnemonics, hvor man kæder kendte ord sammen med ny information for bedre at huske det og for eksempel laver rim, kan eventuelt også hjælpe.

Hvis hukommelsessvigt er affødt at træthed og stress for den nye mor, vil mere søvn kunne hjælpe betydeligt. At sove når babyen sover er en god strategi for at komme trætheden til livs. Derudover kan det give mere og bedre søvn at sove sammen med babyen, da man så ikke skal op for at amme. 

Tilstrækkeligt med næring og væske er også en vigtig faktor for mors sundhed og velvære. Det er vigtigt at prioritere tid til at spise, og at spise godt og sundt. Husk at behovet for kalorier er langt større for ammende kvinder end kvinder, der ikke ammer.