Stramt tungebånd

Stramt tungebånd er en hyppigt overset kilde til ammeproblemer. Det kan medføre store smerter samt sår hos mor, og lav vægtstigning hos baby, som ikke kan malke brystet effektivt og dermed får for lidt mælk . Babyer med stramt tungebånd er også ofte meget ulykkelige under og efter måltidet (1).

Hvis forbedret ammestilling ikke afhjælper problemet med det stramme tungebånd, skal det klippes hos en øre-næse-hals (ØNH) læge. Bemærk at man i Danmark ikke skal bruge en henvisning fra egen læge, for at få en tid hos en ØNH læge.

Ikke alle ved, at der findes flere forskellige typer stramt tungebånd, og derfor får mødre ofte fejlagtigt at vide, at deres barn ikke har stramt tungebånd. Hvis du er bekymret for, om din baby har stramt tungebånd, kan du selv vurdere ud fra nedenstående guide, om baby skal ses af en ØNH læge.

Du kan også se en video Video om stramt tungebånd

Her kan du finde mere information om at amme et barn med stramt tungebånd (engelsk): At amme en baby med stramt tungebånd

Her kan du læse en beretning om at amme et barn med stramt tungebånd (Dansk): Beretning om at amme en baby med stramt tungebånd

Identifikation af tungens mobilitet i forbindelse med vurdering af tungebånd

Tekst og billeder er copyright Catherine Watson Genna, som vi takker for at give os lov til at oversætte. Se den originale artikel her.

1: Kan baby stikke sin tunge ud?
Hvis du rører ved babys læber, så åbnes munden sandsynligvis. Du kan derefter røre ved babys gumme i undermunden med fingerspidsen. Dette får ham til at stikke tungen ud. Du skal se efter, om babys tunge kommer fladt udover læben, uden at pege nedad mod underlæben.
Hvis baby kun kan stikke sin tunge ud, når munden er lukket, indikerer dette, at der er tale om et “posterior tongue-tie” - altså at tungebåndet er stramt længere tilbage i munden.
Ammenet stramt tungebånd figur 1
2: Nu skal vi se efter om baby kan løfte sin tunge op i ganen. Hele vejen op er perfekt. Halvvejs op er for det meste nok til, at baby kan svøbe om brystvorten - som er vigtigt når baby skal ammes. Igen skal babys mund være helt åben. De fleste børn med stramt tungebånd, kan kun løfte tunger, når deres mund er næsten lukket.Ammenet stramt tungebånd figur 2
3. Tydelige og mere gemte stramme tungebånd:

Denne baby (figur 3) har et tydeligt stramt tungebånd. Du kan se membranen forrest på tungen, og du kan se, hvordan det gør det svært for baby i at løfte tungen op.
Ammenet stramt tungebånd figur 3
4. Babyen i figur 4 har også for stramt tungebånd. Hvis du fører fingeren langs ydersiden af babys gumme i undermunden, så vil babys tunge forsøge at følge med. Hvis tungen vrider som på denne baby, så er det et tegn på at tungebåndet er for stramt.Ammenet stramt tungebånd figur 4
5. Babyen i figur 5 har et skjult stramt tungebånd, som ligger længere tilbage i munden. Du kan se at det er svært at få en finger under tungen. Hvis du presser blidt helt forrest på den lille membran (tungebåndet) under tungen, så vil en tunge med for stramt tungebånd trækkes ned i midten ligesom denne tunge. Dette viser at tungebåndet er stramt, og at tungen ikke har frihed til at bevæge sig godt. Dette diagnostiske træk kaldes Murphy manøvren efter Dr. Jim Murphy fra Californien.Ammenet stramt tungebånd figur 5

6. Figur 6 viser et meget skjult stramt tungebånd - Tungebåndet gemmer sig bagved mundens “bund” under slimhinden. Du kan se at tungen ikke kan løfte sig særligt meget og at mundens “bund” er spændt lidt ud.
Ammenet stramt tungebånd figur 5
7. Bemærk, at når babyen fra figur 6 forsøger at løfte sin tunge (vist i figur 7), er der slet ikke noget synligt tungebånd - og det eneste man kan se er, at babyen har svært ved at løfte tungen. Nogle babyer med denne type stramt tungebånd, "posterior tongue-tie - PTT, kan svøbe om brystvorten, mens andre har vældig svært ved det. Formen på mors bryst og brystvorte samt produktion og nedløb kan gøre det nemmere eller sværere for baby.

Ammenet stramt tungebånd figur 7
8. Den bedste måde at vurdere tungebåndet er ved brug at et instrument som vist på figur 8. De ØNH læger, som kender til og behandler stramme tungebånd, har sandsynligvis sådan et instrument.


Ammenet stramt tungebånd figur 8
 9. Den sidste ting, du kan gøre, er at kigge på din baby når den græder. Hvis kun kanterne af tungen folder opad, som på figur 9, så er dette et sikkert tegn på, at tungebåndet er stramt. Ammenet stramt tungebånd figur 9Nu hvor du har en ide om, hvorvidt din baby har et stramt tungebånd, kan du beslutte, om dit barn skal ses af en ØNH læge.

Denne artikel er oversat fra engelsk med tilladelse fra rettighedsindehaver.
Alle rettigheder til tekst og billeder tilhører således www.cwgenna.com
All rights reserved © www.cwgenna.com