Uro ved brystet

UNDER UDARBEJDELSE

Når babyen græder ved brystet, vrider sig, vil amme hele tiden, men alligevel er utilfreds med brystet, eller tager fat og slipper brystet igen og igen, gør det amningen besværlig og utilfredsstillende for både mor og barn. Hvis babyen afviser brystet helt, så læs om ammestrejke .

Der kan være mange grunde til, at babyen er urolig ved brystet, så for at finde den rigtige løsning, er det vigtigt at finde ud af, hvad problemet er.

Sammenlign barnets alder med de almindelige tidspunkter for appetitspring , som meget hyppigt er forbundet med uro ved brystet. Appetitspring ligger typisk ved ca. 3 uger, 6 uger, 3 måneder og 6 måneder.

Er babyen mest urolig om aftenenDet er helt almindeligt, at børn har en urolig tid på dagen, og ganske ofte er det om aftenen. Læs om "fussy babbies" på amerikanske kellymom.com. Nogle babyer lader op til en længere søvnperiode ved at amme meget ofte om aftenen. Den hyppige amning vil sætte produktionen i vejret om aftenen, hvor produktionen ellers kan være lidt langsommere. Hvis du i stedet giver en flaske, sender du signal til kroppen om at nedsætte produktionen. Læs mere om friamning . Uroen kan også skyldes overstimulation og overtræthed. Tænk på at hjælpe barnet til at sove nok, og am evt. i rolige omgivelser med dæmpet lys.

Overvej hvornår i ammeforløbet, uroen sætter ind. Hvis barnet er urolig og utilfreds efter kun få sut, før nedløbet er startet, kan det være fordi barnet er utålmodig med en langsom nedløbsrefleks - læs mere under nedløbsrefleksen . Hvis babyen er mest urolig i begyndelsen af amningen, lige når nedløbet sætter ind? Så er det nærliggende at årsagen er overproduktion , og babyen har svært ved at følge med i det hurtige nedløb. Er babyen mest urolig fem minutter inde i amningen, når nedløbet er taget af og mælken løber langsommere? Dette kan være et tegn på for lidt mælk . Læs også mere om friamning .

Uroen kan også skyldes helt andre forhold, der ikke direkte har noget med amningen at gøre. Tandfrembrud kan give urolige amninger. Forkølelse med tilstoppet gør det svært for barnet at få luft, mens det dier. Saltvandsdråber kan løse op for tilstopningen, og ved svær forkølelse kan en snotsuger være en løsning. Ørebetændelse kan gøre det smertefuldt for barnet at synke og ligge ned. Man kan aftale en tid direkte hos en øre/næse/hals-læge uden henvisning fra sin praktiserende læge, og ørelægen vil ofte kunne modtage babyer akut. Nogle mødre har glæde af at se en kiropraktor, der f.eks. kan hjælpe hvis en nerve er kommet i klemme i forbindelse med en hård fødsel.

Det kan simpelt hen også være, at babyen er mæt. Det er meget forskelligt, hvor længe børn dier. Prøv evt. at tilbyde brystet igen senere.