Svamp

Svampeinfektion i brystet kan være utroligt smertefuldt og ligger ofte til grund for et ammestop. Det er dog langt fra nødvendigt at stoppe amningen ved svampeangreb, og det er heller ikke hensigtsmæssigt, idet ethvert pludseligt ammestop øger risikoen for tilstoppede mælkegange og evt. brystbetændelse.

Årsager til svampeinfektion

Svamp dukker ofte op efter en penicillinkur, idet penicillin også slår de nødvendige og gode bakterier ihjel, som holder den naturligt forekommende svamp i kroppen nede. Man bør derfor altid tage mælkesyrebakterier (probiotika), når man tager penicillin.

Symptomer på svampeinfektion

mor

  • Rødme på brystvorten - huden er opsvulmet og 'skinnende'
  • Smerter i brystvorten ved amning
  • Smerter inde i brystet især ved amning, men også imellem amninger

barn

  • Hvide belægninger i munden, som ikke kan fjernes med en våd klud
  • Eventuelt rød hale (svamp forekommer ofte hele vejen gennem systemet og kan derfor også ses omkring anus)
  • Irritabilitet og tryghedssøgende adfærd
  • Smerter i munden - barnet vægrer sig mod tandbørstning og eventuelt fast føde

En svampeinfektion kan dog også være symptomfri for enten mor eller barn. Hvis ikke der er synlige ydre tegn på svamp, som for eksempel hvide belægninger hos barnet og rødme hos moren, kan en svampeinfektion længe gå upåagtet hen.

Hvad du selv kan gøre

Svamp trives bedst i et fugtigt miljø, så det er en god ide at lade brysterne lufttørre efter alle amninger.Hvis du bruger ammeindlæg, skal de kunne kogevaskes efter hver brug. Det kan derfor være en ide at bruge bomuld, bambus, hamp eller et andet materiale, der tåler kogevask. Hvis du gerne vil bruge uld, kan uldindlæg kan dog godt koges i en gryde vand, der varmes langsomt op og efter kogning henstår i vandet til det har nået stuetemperatur. Hvis man rører i gryden, vil ulden filte.Engangsindlæg skaber et lufttæt og fugtigt miljø og bør derfor helt undgås.

For at forhindre spredning i familien samt for at undgå, at det holdes ved lige hos de ramte personer, bør man under en svampeinfektion gøre meget ud af hygiejne. Hænder skal vaskes med sæbe efter alle bleskift, og stofbleer, gylpeklude, vaskeklude, sengelinned skal kogevaskes. Håndklæder skal skiftes hver dag og ligeledes kogevaskes. Bh'en bør også kogevaskes - undgå brug af syntetiske materialer ind mod brystet i denne periode.

Det siges, at sukker skaber bedre betingelser for svamp, men vi har ikke haft held med at finde forskning, der bekræfter denne antagelse.

Mælkesyrebakterier holder svampen nede, og kan købes i pilleform eller som pulver. Kokosolie virker hæmmende på svampevæksten(1), og smøres på brystvorterne så tit, du kan. Det hjælper også ved indtagelse.

Hvis det tages tidligt, kan svamp ofte behandles effektivt med danskvand. Kulsyren i danskvandet gør det tilstrækkelig surt til, at det hæmmer svampevæksten. Man tager en klud om fingeren og dypper den i danskvand, og tørrer derefter barnets mund med den. En ren klud bruges til at give brystvorterne samme behandling. Dette gentages så ofte som muligt, gerne flere gange dagligt.

Søg hjælp hos lægen

Hvis du ikke selv kan få bugt med svampen, er det tid til at søge hjælp hos lægen.

Du kan få recept på Brentan mundgel, som kan smøres både i barnets mund og på brystvorterne. Den skal ikke tørres af før amning. Undgå medicinske præparater, der skal afvaskes, som f.eks. Brentan creme, idet afvaskning slider på de i forvejen ømme brystvorter. Påsmør gelen efter aftale med lægen.

Hvis der optræder smerter inde i brystet ved svampeinfektionen, skal du behandles indvortes. Mange læger er ikke klar over, at svamp kan opstå inde i brystet, eller at det kan opstå uden synlige ydre tegn. Det kan derfor være nyttigt at have artiklen "Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning" fra Månedsskrift for Praktisk Lægegerningprintet ud og tage den med til din læge. Denne nyere artikel fra Institut for Rationel Farmakoterapi om anvendelsen af Fluconazol til behandling af svamp under amning og endda som direkte behandling af nyfødte, kan også være en stor hjælp i samtalen med lægen. Hvis din læge ikke vil udlevere medicinen, bør du kontakte en anden læge. Præparater, som kan bruges mod svamp i brystet, er for eksempel Fluconazol.

Engelsk betegnelse:
Yeast infection, Thrush
Søg efter emnet på Ammenet:
Søg vores fora igennem for diskussioner om emnet ved at bruge søgefeltet øverst i højre hjørne.