Adskillelse

Faktaboks
  • Man kan godt være væk fra sit barn, selvom man ammer.
  • Andre, der passer baby under adskillelse, kan give baby udmalket modermælk eller mme, og kan finde sine egne måder at putte og trøste baby.
  • Det er vigtigt for mor at malke ud under længere adskillelse end den sædvanlige tid mellem amninger, da det nedsætter risikoen for tilstoppede mælkegange og brystbetændelse samt sørger for at holde produktionen oppe.
  • Man behøver ikke anvende sutteflaske for at give baby mælk under adskillelse, men længerevarende adskillelse kan medføre behov for flasketilvænning.

Der kan være flere grunde til, at mor bliver nødt til at være adskilt fra sit lille barn.
Det kan være, at behovet for en pause på den ene eller anden måde presser sig på, eller mor er nødt til at sætte tid af uden baby til behandling for en sygdom, eller man kan blive nødt til at deltage i en begivenhed enten privat eller med arbejdet.
Der er flere ting, man kan gøre for at gøre adskillelsen lettere for både mor og barn, og det behøver ikke nødvendigvis inkludere sutteflasker.
Hvad kan man så gøre hvis man gerne vil fortsætte med at amme, men føler at amningen spænder ben for den adskillelse, der er behov for?

Tilbage til toppen

1) Korte adskillelser

Mange mødre får deres partner/mor/nære ven til at tage sig af baby. Det kan være alt fra leg til bleskift eller bad, og så kommer de til mor, når der skal ammes. Mor kan i mellemtiden gøre ting enten i hjemmet eller ude. Baby og ledsager kan tage med og være i nærheden, men kan sagtens opholde sig uden for række- og hørevidde og så ringe, når der er behov for en mælketår.

Hvis man har behov for at tage ud om aftenen, føler nogle mødre, at det er rart at opholde sig tæt på hjemmet, eller få venner/veninder/familie til at komme til én (de kan tage mad med), så man kan tage hjem/gå ind i soveværelset og amme og så komme tilbage til selskabet.
Disse to muligheder er lette at få sat i værk, da det hverken kræver udmalkning/sutteflasker eller andre remedier.

Hvis den der skal passe barnet er usikker på, om han/hun mon kan trøste baby, oplever mange mødre, at det hjælper at lade en bluse eller et tørklæde, som dufter dejligt af mor, blive tilbage med den der passer barnet. Det kan være trygt for det lille barn blot at duften af mor er tæt på.

Tilbage til toppen

2) Længerevarende adskillelse

Hvis man har brug for at være væk fra sit barn til en overnatning eller mere, kan det være svært at se sig ud af problematikken - især hvis barnet er vant til at blive ammet efter behov, også om natten.
Der findes desværre ikke en færdig løsning på den problematik, da alle mødre og børn er forskellige og reagerer forskelligt.
Det kan dog hjælpe, at læse om andre, som har prøvet noget lignende, og at høre deres historier kan give en fornemmelse af, hvordan ens eget barn vil reagere.
Der er en lille samling historier her på engelsk Erfaringer med adskilles (engelsk) og ellers er der altid hjælp at hente her på Ammenets Forum eller i Ammenets facebookgruppe eller i Amning Uden Grænser (også på facebook).

Mange oplever, at det kan være en stor hjælp, at den der skal passe barnet har mulighed for at berolige og give nærhed på forskellige måder. Ofte finder baby og den anden voksne deres helt eget ritual, som er anderledes end det mor og baby har.
 

  • Man kan trille baby en tur i barnevognen, enten inde eller ude, om dagen og om aftenen.
  • Nogle øver at slynge/vikle barnet, og kan putte barnet på den måde.
  • Hvis savnet til mor er stort, kan det hjælpe at tale om mor/evt. se billeder. En bluse der dufter af mor, kan også give tryghed.
  • Nogle familier oplever at en slyngevugge (enten købt eller hjemmelavet) kan være god i puttesituationer.
Tilbage til toppen

3) Pludselig adskillelse

Pludselig adskillelse kan opstå hvis mor skal indlægges eller er nødt til at deltage i noget alvorligt eller presserende som baby ikke kan deltage i.

Hvis mor pludselig skal indlægges, er det i mange tilfælde muligt for baby at være med. Hvis det ikke er muligt, kan det være meget vanskeligt for både mor og ammebarn, som begge behøver støtte i perioden (2,3). Ammebarnet vil have behov for supplering med enten udmalket mælk fra fryser eller modermælkserstatning, og det kan være nødvendigt for den, der passer barnet, at eksperimentere med forskellige suppleringsformer for at finde den, der passer barnet. Mor bør få stillet en elektrisk pumpe til rådighed af hospitalet - hvis det ikke sker automatisk, kan mor selv bede om den. Det er vigtigt at malke ud ved pludselig adskillelse, da der ellers er stor risiko for udvikling af tilstoppede mælkegange og derefter brystbetændelse . Manglende fjernelse af mælk fra brystet kan også lede til nedsat produktion.
For nogle kan det måske være en mulighed, at barnet bringes til mor hver dag, så afsavnet mindskes og for, at barnet kan ammes.

Barnet kan reagere på savnet af mor, og det kan være nødvendigt at være opmærksom på, at barnet kan have et øget behov for nærhed.
Den, der er sammen med barnet, kan give tryghed ved at tale om mor og man kan vise billeder for at mindske savnet.
Når mor og barn genforenes, kan barnet også reagere ved at amme hyppigere og generelt søge mors nærhed mere end før (3). Dette er helt normalt, og tæt kontakt, f.eks. ved samsovning eller ved at bære barnet, kan ofte afhjælpe dette.

Tilbage til toppen

4) Udmalkning af modermælk

Hvis barnet skal passes for en kortere eller længere periode, kan det være godt, at den der skal passe barnet, har lidt udmalket modermælk til rådighed, i tilfælde af at barnet skulle blive sultent. Hvis modermælk ikke er tilgængeligt, bør barnet i stedet få modermælkserstatning. Læs om håndudmalkning og udmalkning med pumpe..
Modermælken kan opbevares på køl eller frost og tøes op alt efter behov. Se mere om håndtering af modermælk .

Når man er væk fra sit ammebarn, er det altid godt at have mulighed for at malke ud – gerne samme antal gange, som hvis man ammede, men ellers så ofte som muligt. Mælken kan man opbevare og gemme til næste gang, eller man kan malke direkte ud i håndvasken, hvis det ikke er muligt at opbevare mælken hensigtsmæssigt.
Dette er for at sikre at produktionen vedligeholdes, og for at undgå tilstoppede mælkegange .

Hvis man har drukket alkohol, er der ingen grund til at malke ud for at få alkoholen ud af mælken, da promillen i mælken er den samme som i blodet. Læs mere om alkohol og amning .

Tilbage til toppen

5) Sutteflasker og alternative muligheder

Hvis man gerne vil supplere sin baby med udmalket mælk eller modermælkserstatning, kan man gøre det på flere forskellige måder, og det behøver ikke nødvendigvis skabe sutteforvirring hos barnet. Se mere her om supplering .

Hvis man ved at man er nødt til at være adskilt fra sin baby i længere tid af gangen og af flere omgange, kan det være nødvendigt at introducere en sutteflaske for sit barn for at at sikre at barnet får nok mælk. Det kan være vigtigt, at man ikke gør det hverken for tidligt eller for sent - både for ikke at forstyrre etableringen af amningen, men også for at sikre at barnet vil acceptere sutteflasken (1).

Tilbage til toppen