Sådan vælger du privat ammehjælp - en guide

udgivet den 09/12/2016
Ammekonsulent hjælper forældre

Der er penge i amning. Derfor er der flere og flere, der nedsætter sig som professionelle indenfor feltet, under titler som "ammerådgiver", "ammekonsulent; eller "ammevejleder". Og hvis du er der, hvor du gerne vil betale for ammehjælp, kan det virke som en jungle at finde ud af, hvem der er dine penge værd.

Ammehjælp kan nemlig løbe op i mange penge. Derfor har vi sammensat nogle råd til, hvordan du vælger den rigtige og ikke ender med dårlig rådgivning og en tom pengepung.

Som frivillig organisation er vi ikke imod, at folk vil have penge for deres tid, hvis de altså udbyder fagligt velfunderet, empatisk ammehjælp, der løser dit problem fremfor at skabe nye problemer. Og til en nogenlunde rimelig pris. Vi ville allerhelst have en liste af certificerede ammekonsulenter, vi kan henvise til, hvor vi er sikre på, at du får god hjælp. Men der er i Danmark ikke nogen national certificering eller akkreditering af ammekonsulenter – og det er ikke en beskyttet titel, så derfor kan det være svært at gennemskue. Nå, men lad os komme i gang med guiden:


1.  Kig efter deres uddannelse

Skridt nummer 1 er at undersøge, hvordan vedkommende er uddannet. Der er en international certificering – IBCLC – der står for International Board Certified Lactation Consultant. For at få titlen skal man bestå en skriftlig eksamen, og man skal opfylde nogle krav om ammespecifik uddannelse og klinisk erfaring med ammehjælp for at indstille sig til eksamen. Vi anbefaler, at du altid kigger efter en IBCLC, når du vil betale efter ammehjælp. Så har du en garanti for, at vedkommende har gennemgået forskningsbaseret ammefaglig uddannelse og er underlagt et sær etiske retningslinjer. Selvom man skulle tro det, er der fx ikke særlig meget om amning på uddannelserne til sundhedsplejerske, jordemoder, læge mv. Men - at du har fat i en IBCLC, er ikke nødvendigvis nok i sig selv.


2. Passer deres filosofi til din måde at være forældre på?

Det er vigtigt, at du føler I taler samme sprog, for at du kan få noget ud af hjælpen. Hvis du fx ikke går ind for at lade dit barn græde alene, og ammekonsulenten går ind for godnat-og-sov-godt, så vil I aldrig nå frem til en løsning, der passer til dig.
Så orientér dig på deres hjemmeside og ring og tag en snak, før du betaler. Det kan være svært at overskue, når man bare skal have hjælp nu – men det er energi og tid givet godt ud!


3. Kan du få at vide, hvad deres 'metoder' er?

Derfor er det også vigtigt, at du kan få indsigt i ammekonsulentens metoder, inden du svinger dankortet. Hvis du skal købe en pakke med en' fantastisk metode', som du først får at vide, når du har betalt, anbefaler vi, at du går udenom. For du har ikke garanti for, at metoden passer til din familie – og derudover er det jo bare en lusket måde at få folk til at punge ud. Og så kan man overveje, om man kan få et tillidsfuldt forhold til nogen, der bruger den slags metoder.


4.  Er prisen rimelig?

Der er nogle professionelle ammevejledere, der tager i 1000-vis af kroner for deres ydelser. Og der kan være en hype om, at de dyreste også er de bedste. Men vurdér altid, om prisen virker rimelig. Hvor meget tid bruger konsulenten egentlig på at hjælpe dig (ofte kun transport + tiden I er sammen)? Hvis det er et sted, hvor du skal overnatte, så tænk på hvad omkostningerne ved dit ophold egentlig er (sengetøjsvask, forplejning og husleje), og om prisen er rimelig i forhold til det. Hvis du finder ud af, at det ikke er dig, har du så mulighed for at afbryde forløbet og (nogle af) dine penge igen?

5. Undgå tilbud om quick fixes

De fleste ammeproblemer kan ikke løses med et quick fix, måske lige medmindre det handler om, at dit barn skal have bedre fat, og du skal bruge en anden ammestilling. Vores råd er at vælge en ammekonsulent, der har forståelse for det og ikke tilbyder at løse alle dine problemer, hvis du bare liiiiige køber x,y,z.


6. Påstår de at kende dit barn bedre end dig selv?

Så løb væk. Du kender dit barn bedst. Du har været sammen med dit barn siden fødslen, og selvom du kan være forvirret nogle gange og føler, du ikke forstår, hvad der nu sker, så kender du dit barn bedst. Det er en helt grundlæggende del af at være forældre og føle, at man er godt klædt på og magter sit forældreskab. Hvis du støder ind i en ammevejleder, der vil ’lære dig at forstå dit barn gråd’ eller lignende, så fratager de dig, at du kender dit barn bedst. Ingen ammevejleder vil kende dit barn bedre end dig selv (om ikke andet så udfra det faktum, at de typisk kun ser ungen i max en time imod dine mange, mange timer).


7.  Opfylder de eller skaber de behov?

Det kan være fint med en ammekonsulent, der også har fx efterfødselsgymnastik. Men vær opmærksom på, om de sælger andre ting på deres hjemmesider. Sælger de fx flasker og brystpumper, har de en interesse i, at du skal få et behov for det. Sælger de brystvortecreme (et unødvendigt produkt)? Og vær ekstra opmærksom på, om de sælger produkter fra fx Nestlé, Phillips etc, som er kendt for at bryde WHOs retningslinjer for markedsføring af modermælkserstatning.8. Føler du dig lyttet til?

Det næsten allervigtigste er, at du føler dig lyttet til og forstået. Ring endelig og tag en snak med mulige ammekonsulenter først – og vælg den, der lyttede fremfor at snakke løsninger. Hvis nogen siger ”du skal bare”, så løb væk (især hvis det er efterfulgt af ”købe det her af mig”). Vælg den ammekonsulent, hvor du efter samtalen følger dig som en bedre forældre, har håb og mod og føler dig lyttet til.

9. Aldrig røre uden at spørge

En god ammekonsulent spørger ALTID, før vedkommende rør ved enten dig eller dit barn. Alt andet er brud på tillid.


10. Bryster skal aldrig, aldrig mases

Der er en praksis, som vi har hørt om nok gange til at advare direkte imod den: At ’kurere’ brystbetændelse ved at mase knuderne ud. Det er en af årsagerne til, at vi synes, du altid skal vælge en IBCLC. For en IBCLC ved, at bryster aldrig skal mases. Hårdhændet behandling indebærer nemlig risiko for skader på brystvævet (og efterfølgende kroniske smerter). Det er heldigvis mange andre (blide) måder at afhjælpe Search: “brystbetændelse” . En generel tommelfingerregel er, at behandling aldrig skal gøre ondt.


11.  Lyt til vennerne med forbehold

Hvis din veninde eller kammerat har haft en god oplevelse med en ammekonsulent, er det en fantastisk anbefaling. Men husk at mennesker er forskellige. Så derfor er det en god idé at være kritisk og tænke over, at dine behov og tilgang til forældreskab kan være meget anderledes end dine venners. Og tro som udgangspunkt aldrig på positive statements på folks hjemmesider. De er håndplukkede – og tit bliver positive kunder ligefrem bedt direkte om at skrive en positiv anbefaling.